Wat is een Prefab

levensloopbestendige-woning-bouwen

Een prefab huis staat simpelweg voor prefabriceerde huis. Deze woningen zijn van tevoren al gemaakt en staan klaar in verschillende stukken om te worden getransporteerd. Daarna worden deze stukken in elkaar gezet op de gewenste plek. Veel van deze huizen kunnen langer dan tien jaar volhouden. Sommige huizen worden zelfs met oude materialen van gesloopte huizen gemaakt, deze woningen moeten af en toe worden gerenoveerd om toch bewoonbaar te blijven. Het is niet even stevig als een echte vrijstaande woning maar het kan heel mooi en modern uitkomen. Ook kan men zijn voorkeuren aangeven op hoe zij of hij het huis wil hebben.

Voordelen van Prefab

Een groot voordeel van een prefab huis is dat het tot wel 25% goedkoper kan zijn dan een normale woning die dezelfde kenmerken heeft. Het staat dus zeker bekend om de goede prijs. Het is ook een manier om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Dit omdat de huizen op een professionele manier in de werkplaats worden klaargezet waarna ze worden gebouwd in een korte tijd op de juiste plek. Dit zorgt ook voor een korte bouwperiode en heeft minder personeel of bouwvakkers nodig op de plek. Is natuurlijk ook voordeliger voor de koper.

Nadelen van Prefab

Na een paar voordelen te hebben benoemd komen een paar nadelen. Allereerst, het transporteren van de stukken van het huis kan lastig zijn en dat ligt aan verschillende factoren. Zoals de ligging van de plek waar het in elkaar wordt gezet, dus waar de woning zal zijn. Als het te ver is van de werkplaats, is het transporteren moeilijk en duurt het lang. De route kan dan ook lastig zijn. De montage van het huis moet voorzichtig en op een professionele manier worden gedaan en anders kan er veel misgaan later. Het materiaal blijft ook niet langer dan 10 jaar goed en moet dan weer vervangen worden. Een prefab huis kan voor verschillende woningtypen gerealiseerd worden, denk bijvoorbeeld aan een eengezinswoning.