Roest voorkomen doe je zo

Roest voorkomen

Roest vinden de meeste mensen een vervelende bijkomstigheid van stalen objecten in natte of vochtige ruimtes. Het tast je materialen aan en oogt over het algemeen niet zo prettig. Er is voor sommige mensen wel een zekere charme in roest, maar dat is dan op bedoelde plaatsen. Ongewenst roest is een ander verhaal. Roest voorkomen is daarom de beste oplossing, en gemakkelijker dan roest verwijderen. Roest wordt ook met corrosie verward. Roest is namelijk een vorm van corrosie, maar corrosie is dus niet per se roest. Wil je meer weten over roest voorkomen? Lees dan verder of kijk op deze pagina

Roest voorkomen

Coating of galvaniseren

Je kunt staal of metaal behandelen als je roest voorkomen wil. Dit kan bijvoorbeeld door coating. Coating betekent dat je een beschermde laklaag of verflaag aanbrengt op of om het metaal heen. Dit geeft je direct de optie om te bepalen welke kleur je materiaal moet krijgen. Roest voorkomen door coating vereist wel verf die ook geschikt is voor op metaal of staal, anders blijft de beschermende laag niet zitten. Galvaniseren is een andere optie om roest te voorkomen. Dit heet ook wel elektrolytisch verzinken. Er wordt een minimale laag zink aangebracht op het metaal, om het materiaal corrosiebestendig te maken. 

anodiseren, legeren en contactcorrosie

Roest voorkomen kan ook door anodiseren, ofwel door aluminium corrosiebestendig te maken. Een elektrolytisch proces omhult het aluminium hierbij met aluminiumoxide. Je kunt ook roest voorkomen door legeren. Een oxidelaag wordt gevormd door ijzer met chroom, nikkel en koolstof, waarmee deze corrosiebestand wordt. Deze legering kennen we ook wel als roestvast staal. Soms moet hier molybdeen aan toegevoegd worden om roest te voorkomen. Roest voorkomen kun je daarnaast doen door materialen van elkaar af te houden. Contactcorrosie kan namelijk ook voor roest zorgen.