De beste tips voor een mooi gazon

Ga jij een mooi gazon aanleggen in je tuin en wil je het gehele jaar kunnen genieten van een mooie, gezonde en vooral groene grasmat? Dan is het belangrijk dat je je gazon goed onderhoudt. Dit kan wat tijd en moeite kosten, maar deze tijdsinvestering betaalt zich dubbel en dwars terug met een stralend gazon. Ben je benieuwd hoe je jouw gazon het meest effectief en efficiënt kunt verzorgen en onderhouden? Lees dan snel verder voor de beste tips!

 

  1. De voeding van je gazon

Gras heeft voldoende voeding nodig om goed te kunnen groeien. Hierbij heeft het gras behoefte aan diverse voedingsstoffen en een gevarieerd palet. Om je gazon goed te voeden, kun je het beste organische meststoffen kopen. Wanneer je twee keer per jaar je 

gras bemest met gazonmest, kan het voldoende groeien. 

 

  1. Regelmatig maaien

Een gezond gazon is een gazon wat regelmatig gemaaid wordt. Houdt het mas op zo’n 2,5 centimeter hoogte om het optimaal gebruik te laten maken van de aanwezige voedingsstoffen. Zorg er bij de laatste maaibeurt voor de winterperiode voor dat je het gras wat langer houdt en laat het gras ook op warme (droge) zomerdagen wat langer groeien, zo voorkom je uitdroging.

  1. Het beluchten van het gazon

Een relatief onbekende maar zeer effectieve manier om je gazon te onderhouden en te verzorgen, is het beluchten van je gazon. Door je gazon te beluchten, zorg je er voor dat het gras voldoende lucht, licht en vocht kan opnemen om optimaal te groeien. Je kunt je gazon beluchten door relatief diepe gaten in het gazon te prikken. Per vierkante meter wil je zo’n tachtig gaten in de grond prikken. Hierdoor hebben de graswortels beter toegang tot water, licht en lucht en zal het gras beter groeien. 

  1. Onkruid verwijderen

Om je gazon mooi en gezond te houden, is het belangrijk dat je regelmatig onkruid in de tuin verwijdert. Spot je onkruid in je grasmat? Verwijder het dan direct om te voorkomen dat het zich gaat verspreiden. 

 

  1. Zorg voor een gezonde bodem

Mooi groen en gezond gras heeft een gezonde bodem nodig om in te kunnen groeien. Voer daarom regelmatig een controle van de PH-waarde van de bodem uit. De ideale PH-waarde voor gras ligt tussen de 6,5 en de 7. Begint de bodem te zuur te worden? Corrigeer dit dan door kalk te strooien in het gazon, dit heeft een neutraliserende werking op de zuurte van de bodem.