Tips voor tuinonderhoud

Is het lekker weer? Dan is het de hoogste tijd om even te genieten in je achtertuin. Pak een goed boek, verzamel wat lekkere hapjes en neem een verfrissend drankje mee uit de koelkast. Het is natuurlijk wel zo fijn om tot rust te komen in een goed onderhouden tuin. Dat kan soms nog best een uitdaging zijn. Daarom geeft deze blog je een aantal tips voor het onderhouden van je tuin.  

Een vruchtbare grond

Iets wat iedere tuinier graag wil hebben, is een vruchtbare grond zodat alles weer kan groeien en bloeien in de lente. Alleen hoe zorg je hier precies voor? Je kunt de grond op verschillende manieren vruchtbaarder maken. Zo is het doorscheppen van mest een populaire optie. Mest bevat namelijk veel voedingsstoffen, wat goed is voor de bodem. Daarnaast kun je kiezen voor compost. Dit verbetert de bodemstructuur waardoor plantenwortels beter voedingsstoffen kunnen opnemen. 

Onkruid weghalen

Je kunt je tuin nog zo mooi inrichten met tuinmeubelen en decoreren met planten, maar wanneer je onkruid laat groeien creëer je geen verzorgd uiterlijk. Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd je gereedschap uit de kist te halen en onkruid te wieden. Wil je onkruid voorkomen? Dan is het een aanrader om een bodemdekker neer te leggen. Om te kunnen groeien, heeft onkruid licht en ruimte nodig. De bodemdekker voorkomt dit waardoor je het ontstaan van onkruid kunt afremmen. 

Emelten bestrijden

Heb je in de tuin een mooi stuk groen gras? Dat is natuurlijk een fijne plek voor de kinderen om te spelen en samen met vrienden kun je er een zomerse barbecue houden. Het is een redelijke uitdaging om het gras goed te onderhouden. Dat komt niet alleen doordat je regelmatig moet grasmaaien, maar ook door emelten. Dit zijn de larven van een langpootmug. Ze voeden zich met wortels van gras. Dit zorgt ervoor dat gras in tuinen los komt te liggen en uiteindelijk afsterft. Om dit te voorkomen, moet je actief emelten bestrijden. Hiervoor mag je tegenwoordig geen chemische middelen meer gebruiken. Wel zijn er aaltjes tegen emelten. Dit is de natuurlijke vijand van de emelt en zorgt dus voor de bestrijding ervan. Zo houd je je gras mooi intact.  

Tuingereedschap

Misschien is het voor de hand liggend, maar de laatste tip is om genoeg tuingereedschap te kopen. Het onderhouden van een tuin vereist namelijk de nodige middelen. Denk bijvoorbeeld aan een bosmaaier, kettingzaag en haagschaar. Zowel online als offline kun je deze spullen kopen. Ga vandaag nog op zoek naar de beste deal.