Domotica: wat het is en hoe het werkt

Domotica, een moeilijk woord wat tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord domus betekent huis. En het samentreksel dat volgt heeft geen echte betekenis. Het wordt echter veel gebruikt in nieuwe takken van kundes en wetenschappen. Denk hierbij aan mechatronica, robotica enzovoort. Een vrije vertaling van domotica zou dan ook zijn: techniek betreffende applicaties, software en toepassingen in en rondom het huis.Het is dus ook niet een marketingterm, maar een daadwerkelijk specialisme, als dat van Somfy Nederland. Deze apparaten, systemen en processen zijn gericht op het verhogen van het leefplezier en verbeteren van het huis, in de breedste zin van het woord.

Binnen

In je huis kun je tal van systemen, toepassingen en apparaten gebruiken die onder de term domotica vallen. Dit loopt uiteen van de deurbel tot de verlichting, cv-ketel en de rolluiken.

Verwarming is zo in te stellen dat het wordt ingeschakeld op het juiste moment. Dat houdt in: zo min mogelijk warmte verspillen, maar wel een warm huis op het moment dat je thuiskomt. Gordijnen kun je koppelen, zodat je alles in een keer omhoog of omlaag kunt laten gaan, of individueel. Dit kan met een sensor, timer of met een app. Kortom, mogelijkheden als je voor je domotica Somfy wilt bezoeken.

Buiten

Ook buiten zijn domotica steeds meer aanwezig, zichtbaar  en onzichtbaar. Een hele populaire toepassing van domotica buitenshuis is het installeren van camera’s en alarm, het bedienen van de garagedeur, het op afstand besturen van sprinklers en zelfs het maaien van het gras. Er zijn tegenwoordig zelfs slimme grasmaaiers, die op precies het juiste moment aangeven dat het gras gemaaid moet worden en door middel van sensoren ook rare dingen weten te herkennen. Zo worden er ook geen onschuldige egeltjes vermoord door een slimme grasmaaier. De mogelijkheden voor domotica zijn talrijk en ze blijven maar toenemen.