De top 5 meest voorkomende oorzaken van verstoppingen en hoe ze te vermijden

rioolservice in Delft

Zeg vaarwel tegen verstoppingen!

Verstoppingen in huis zijn een veelvoorkomend en frustrerend probleem. Ze kunnen leiden tot onaangename geuren, wateroverlast en dure reparaties. Gelukkig zijn veel verstoppingen te voorkomen door bewuster om te gaan met wat er door je afvoeren gaat. In deze blog bespreken we de top 5 meest voorkomende oorzaken van verstoppingen en geven we tips om ze te vermijden.

1. Vet en olie

Het wegspoelen van vet, olie en andere vettige substanties is een van de grootste boosdoeners als het gaat om verstoppingen. Wanneer vet afkoelt, stolt het en kan het zich aan de binnenkant van je leidingen hechten, wat uiteindelijk leidt tot een verstopping. Giet vet en olie daarom nooit direct in de gootsteen. Laat vet eerst afkoelen en gooi het dan in de afvalbak. Gebruik papieren doeken om overtollig vet uit pannen te verwijderen voordat je ze afwast. Dan hoef je minder snel gebruik te maken van een rioolservice in Delft.

2. Haren

Haren zijn een veelvoorkomende oorzaak van verstoppingen, vooral in doucheafvoeren en wastafels. Haren kunnen zich ophopen en samenklitten met zeepresten, wat leidt tot een hardnekkige blokkade. Gebruik haarvangers of afvoerzeefjes in de douche en wastafel om te voorkomen dat haren in de afvoer terechtkomen. Maak deze regelmatig schoon om een goede doorstroming te behouden.

3. Voedselresten

Voedselresten die door de afvoer van de gootsteen worden gespoeld, kunnen zich ophopen en een verstopping veroorzaken. Vooral kleverige of vezelige etensresten zoals pasta, rijst en koffieprut zijn beruchte veroorzakers van verstoppingen. Gebruik altijd een zeefje in je gootsteen om voedselresten op te vangen. Gooi etensresten in de vuilnisbak of de composthoop in plaats van ze door de afvoer te spoelen.

4. Niet-oplosbare voorwerpen

Het doorspoelen van voorwerpen die niet biologisch afbreekbaar zijn, zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en luiers, kan snel leiden tot verstoppingen in je rioolstelsel. Spoel alleen toiletpapier en menselijke afvalproducten door het toilet. Plaats een afvalbakje in de badkamer voor alle andere hygiënische producten.

5. Zeepresten

Zeepresten, vooral van traditionele zeep die vetzuren bevat, kunnen zich na verloop van tijd ophopen in de leidingen. Dit kan samen met andere materialen, zoals haren en vuil, verstoppingen veroorzaken. Gebruik vloeibare zeep of douchegel in plaats van traditionele zeep om de ophoping van zeepresten te verminderen. Reinig je afvoeren regelmatig met heet water en een mengsel van azijn en bakpoeder om zeepresten op te lossen.

Let op wat je doorspoelt!

Door op te letten wat je door je afvoeren spoelt en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je veel verstoppingen voorkomen en je leidingen in topconditie houden. Voorkomen is altijd beter dan genezen, vooral als het gaat om je riolering. Wil je meer blogs lezen? Klik hier!