Tips voor de aanschaf van een nieuw bankstel

lederen bankstel

Veel mensen die op zoek gaan naar een nieuw bankstel, zoals een lederen bankstel, verbazen zich over de enorme keuzemogelijkheden die er zijn, zowel op internet als in fysieke meubelzaken. Zoek je een nieuw lederen bankstel of stoffen bank, dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om je te helpen kiezen, hebben we hieronder de beste tips van experts voor je verzameld.

lederen bankstel

Bepaal de maten van het beoogde bankstel

De kamer waar het bankstel komt, bepaalt hoe groot je bankstel kan zijn. Als je een ruime huiskamer hebt, kun je daar uiteraard een grotere lederen bank kwijt dan wanneer je klein woont. Houd in de gaten dat er voldoende ruimte om het bankstel heen moet zitten. Ook is het belangrijk dat je in een grote ruimte geen kleine bank neerzit, want dat ziet er visueel gezien leeg uit. Nog een tip: heb je slechts beperkte ruimte in je woonkamer? Dan kun je het beste kiezen voor een wat kleinere hoekbank. Met een hoekbank benut je de hoeken in je kamer namelijk optimaal en houd je elders extra ruimte over.

Beslis van tevoren waar de bank moet komen te staan

De plek waar je bankstel moet komen te staan, is ook zeker iets om mee te nemen voordat je een passende bank gaat zoeken en kopen. In het jargon van interieurdesigners wordt hierbij gesproken van zichtlijnen. Zichtlijnen zijn lijnen die de kijkrichting visualiseren in je kamer, vanaf het bankstel. Wil je bijvoorbeeld lekker tv kunnen kijken of kunnen genieten van het haardvuur? Of in de buurt willen zitten van de centrale kamertafel? Dan bepalen deze zichtlijnen de positie van jouw bankstel in de woonkamer.

Soort materiaal van de bank

Denk van tevoren ook na over het gewenste materiaal van de bank. Ga je voor een stoere leren bank, of toch liever voor een wat zachtere bank van comfortabel stof? Elke soort bekleding heeft natuurlijk zijn eigen voordelen. Zo is leer robuust en gemakkelijk schoon te houden, terwijl bankstellen met stofbekleding heerlijk zacht zitten. Leren banken moet goed onderhouden worden om mooie te blijven. Bij stoffen banken heb je meer kans op vlekvorming als er geknoeid wordt.