Waarom een airco installeren in de winter? 

airco

Bij een airco-installatie denk je toch al gauw aan verkoeling. Toch zijn er ook airco’s die een ruimte zowel kunnen koelen als verwarmen, op een efficiënte en duurzame manier. Dat biedt ook voor de winter interessante voordelen. Ontdek in dit artikel waarom en hoe het werkt.

Waarom een airco in de winter? 

De manier waarop een airco de lucht die al aanwezig is in de ruimte omzet in warme of koude lucht, is energiebesparend en milieuvriendelijk. Via deze efficiënte manier van verkoelen en verwarmen hoeft er namelijk geen nieuwe energie te worden opgewekt, maar maak je gebruik van duurzame energie. 

Hoe werkt een airco precies?

Bij een airco werken binnen en buitenunits samen. Om het huis te verwarmen haalt de buitenunit de bestaande warmte uit de ruimte en vervoert het door de binnenunit weer terug naar buiten. Zo wordt de warmte opnieuw verspreid door de ruimte. Bij verkoelen werkt dit proces andersom.

airco

Soorten airco’s

Je hebt verschillende soorten airco-systemen. Zo heb je de mobiele airco’s, de multi split en de single split airco. Hieronder staan deze drie types kort voor je uitgelicht. 

Mobiele airco 

Een mobiele airco is erg praktisch wanneer je slechts een ruimte wil verwarmen of verkoelen. Omdat het geen vaste installatie is kun je deze airco makkelijk verplaatsen.
Aanschafkosten: tussen de 300 en de 650 euro 

Multisplit airco

Bij een multi split airco zijn er meerdere buitenunits die je in verschillende afzonderlijke ruimtes kunt plaatsen, deze units werken allemaal gezamenlijk via een systeem. Zo kun je de temperatuur in verschillende ruimtes tegelijk regelen. 

Aanschafkosten: tussen de 3.000 en 5.550 euro 

Single-split airco 

Bij de single split airco werkt de binnenunit met de buitenunit samen. Deze airco bestaat dus uit twee onderdelen en de vaste installatie is geschikt om de temperatuur in een ruimte te regelen. 

Aanschafkosten: tussen de 1.600 en 3.250 euro 

De voordelen op een rij:

  1. Duurzaam: je huis verwarmen met een airco is een milieuvriendelijke keuze omdat je gebruik maakt van duurzame energie. 
  2. Efficiënter de ruimte verwarmen: met gebruik van een airco krijg je je huis sneller op de gewenste temperatuur dan wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een centrale verwarming. 
  3. Lagere energierekening: met een airco betaal je veel minder stookkosten dan met een cv-ketel.