Woningontruiming is gemakkelijker met de techniek van Marie Kondo

woningontruiming

Opruimen is lastig. Dat zie je wel als je verantwoordelijk bent voor een woningontruiming. Mensen gooien veel te weinig spullen wdat eg en daardoor hebben we huizen vol troep die we eigenlijk nooit gebruiken. Woningontruiming is een stuk gemakkelijker met de techniek van de Japanse Marie Kondo.

woningontruiming
Packed cardboard boxes and stuff during moving into new home

Wie is Marie Kondo?

De in Japan geboren Marie Kondo is een echte opruimgoeroe en was van jongs af aan al in de ban van opruimen en iedereen die haar boeken heeft gelezen zweert bij de ‘KonMari’ methode. De opruimgoeroe is van mening dat je leven zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen. De technieken waar zij bij zweert maken een woningontruiming ook een stuk aangenamer. 

Opruimen per categorie

Wat de techniek van Marie Kondo zo bijzonder maakt is dat zij gelooft in opruimen per categorie. Hoe ruim jij altijd op? Denk er eens over na. Kamer voor kamer zeker? Neem maar gauw afscheid van deze opruim gewoonte, want Marie’s advies is: opruimen per categorie. Hoe dan? Begin bijvoorbeeld eerst met de categorie kleding. Ben je klaar? Ga dan door met boeken, tijdschriften, kranten en andere papiersoorten. De gedachte hierachter is dat je grondiger opruimt. Spullen van één categorie liggen namelijk vaak verspreid over een aantal kamers en daar kun je dan gelijk verandering in brengen.

woningontruiming

Bepaal of je vreugde voelt

De volgende stap brengt ons bij het motto van Marie Kondo: alles in je huis moet je vreugde brengen. Bij de overweging of iets mag blijven of niet, vraag jij je elke keer weer af of een item je gelukkig maakt. Hou het vast, voel en bedenk: word ik hier gelukkig van? Is het antwoord “Nee”, dan gaat het weg. Zo simpel is het! Wees niet te sentimenteel. Betekenisvolle foto’s of ansichtkaarten kun je ook gewoon scannen en opslaan op je computer.