Groene daken met zonnepanelen in trek

9 groendak

Misschien heb je al zonnepanelen, of misschien ben je ze aan het overwegen. Grote kans dat je dan in aanraking bent gekomen met het fenomeen dak van sedum. Deze daken zijn door de aanwezig van vetplantjes namelijk koeler dan gewone grijze daken. Een kouder oppervlak is belangrijk voor zonnepanelen omdat de zonnecellen alleen werken bij niet te hoge temperaturen. Zo’n koeler dak en efficiënter werkende zonnepanelen zijn een groot voordeel in de zomer omdat jij je geen zorgen hoeft te maken over een airco en je zonnepanelen ook nog eens gewoon kunnen blijven werken.

Groendak voor mens en milieu

Een Sedumdak dus. Goed voor mens en milieu. Jij betaalt minder aan je energierekening omdat je minder achter de ventilator zit, wat opzich al goed is voor de natuur, maar een groendak brengt nog meer voordelen met zich mee. Zo wordt de omgevingslucht gezuiverd door de planten en maken deze zuurstof. Dat zuiveren van de lucht is ook ideaal voor je panelen, aangezien verontreinigde lucht de werking daarvan verstoord. Daarnaast trekken de planten dieren aan, groot en klein. Het wordt geen dierentuin op je dak, maar extra groene grond kan voor de lokale fauna zeker geen kwaad.

Voor- en nadelen van een sedumdak

Dat is allemaal leuk en aardig, maar ik snap dat je wacht op het addertje onder het gras. Beter dat je er nu achter komt dan wanneer je zo’n dak op je huis hebt zitten toch? Zeker, maar zo heel veel nadelen en beren op de weg zijn er niet. De dieren die je dak aantrekt kan je misschien niet leuk vinden, maar dat is een persoonlijke voorkeur die ervoor kan zorgen dat je een sedumdak afwijst. Begrijpelijk. Verder kan het zijn dat je dak niet geschikt is om het extra gewicht van de bodem en plantjes te dragen, een adviseur zal je dan vertellen dat je dak misschien gealtereerd moet worden om dit wel te kunnen dragen. Als laatste kan het zijn dat het dak gaat lekken als deze niet goed is aangelegd, maar ook daarom is goed advies van groot belang.