Kruipruimte isoleren? Dit moet je weten

De kruipruimte isoleren is een belangrijke klus die ervoor zorgt dat je het huis effectief kunt isoleren. Door het isoleren van je woning kun je flink wat geld besparen op je energie, vochtproblemen en schimmels voorkomen en je kunt ook genieten van een optimaal binnenklimaat. Zowel in de winter als in de zomer. Maar het isoleren van een kruipruimte kan op verschillende manieren en er zijn ook kosten mee gemoeid. In onze blog vertellen we meer over het isoleren van de kruipruimte.

Verschillende soorten isolatiemateriaal voor een kruipruimte isoleren

De keuze uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Ook als je een kruipruimte isoleren gaat. Je kunt kiezen uit materialen, zoals glaswol, steenwol, EPS, XPS en PUR. 

De keuze is vooral afhankelijk van je budget en hoe je de kruipruimte gaat isoleren. Doorgaans wordt gekozen voor glaswol, steenwol of EPS parels, omdat het isolatiematerialen met een hoge isolatiewaarde zijn. Ze zijn ook vochtbestendig en brandwerend. EPS parels zijn wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld glaswol en steenwol. Maar wel weer net zo milieuvriendelijk, omdat glaswol en steenwol van natuurlijke en gerecyclede producten worden gemaakt en EPS parels zijn op hun beurt weer recyclebaar. Voor PUR-schuim wordt minder vaak gekozen, omdat het materiaal niet milieuvriendelijk is en stinkt. De ammoniakgeur die je ruikt kan wel dagen in en rondom het huis blijven hangen als je de kruipruimte met PUR-schuim isoleert.

Verschillende kosten 

De kosten voor de kruipruimte isoleren lopen utieen en dat heeft te maken met de kosten van zowel het isolatiemateriaal dat je kiest, de kosten die je hebt voor het uitvoeren van extra en de nodige werkzaamheden en voor de manuren als je door een specialist de isolatie laat uitvoeren. Extra kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor het aanbrengen van een toegangsluik als de kruipruimte nog niet toegankelijk is, het uitgraven van de kruipruimte als die lager dan 50 centimeter is en de extra manuren die je betaalt voor het uitvoeren van die extra werkzaamheden. Voor het isoleren van een kruipruimte van een gemiddelde woning moet je al snel uitgaan van een bedrag tussen de € 3.500,- tot wel € 6.000,-.  Dan spreken we over kosten voor het isolatiemateriaal, de extra werkzaamheden die verricht moeten worden, de manuren van de specialist en de voorrijkosten.

Als je zelf gaat isoleren

Als je zelf gaat isoleren zijn de kosten aanzienlijk lager. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest en hoe groot de kruipruimte is, ben je ongeveer tussen de € 5,- en € 25,- per m². De grote vraag is of het ook slim is om zelf de kruipruimte isoleren. Een specialist weet namelijk waar hij of zij mee bezig is en kan ook effectief isoleren. Zodat jij er uiteindelijk ook profijt van hebt. Bij een ineffectieve isolatie blijf je een hoge energierekening houden, is het binnenklimaat nog steeds niet optimaal en kun je last krijgen van vochtproblemen en schimmels.

Subsidie voor kruipruimte isoleren bij de overheid aanvragen

De investering in de kruipruimte isoleren kun je lager maken door bij de overheid een subsidie aan te vragen. De overheid geeft subsidie als je een of meerdere verduurzamende oplossingen in een jaar tijd laat plaatsen. Hoe meer verduurzamende klussen je laat uitvoeren, des te hoger wordt je subsidie.