Vergunning aanvragen voor terrasoverkapping

terrasoverkapping vergunning

Wanneer je een overkapping in je tuin wil plaatsen kan het zijn dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. In principe is voor een terrasoverkapping een vergunning niet nodig, maar in sommige gevallen kan het zo zijn dat dit wel noodzakelijk is. Hieronder gaan we daarom kijken naar de regels die hierbij gelden en hoe jij een terrasoverkapping vergunning kunt aanvragen.

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden, omdat gemeenten in principe zelf mogen bepalen wanneer ze vergunningen wel of niet noodzakelijk vinden. Of jij zomaar een terras met overkapping mag bouwen zonder vergunning hangt dus af van de gemeente waar jij woont, en de regels die zij hiervoor hebben opgesteld. Controleer dus altijd even in je eigen gemeente wat jij moet doen.

terrasoverkapping vergunning

Wat zijn de richtlijnen voor een overkapping?

Er zijn gelukkig wel een aantal algemene richtlijnen voor het bouwen van een overkapping. Ook gemeenten moeten binnen de lijntjes kleuren wanneer het gaat om vergunningen en regels. Onderstaande regels gelden daarom voor vrijwel iedereen:

  • Een overkapping binnen een zone van 2,5 meter en niet hoger dan 4 meter mag meestal zonder vergunning worden gebouwd
  • Wanneer je overkapping buiten de zone van 2,5 meter valt mag deze niet hoger zijn dan 3 meter, en het oppervlak niet meer dan 30 vierkante meter
  • Het totale oppervlak van de overkapping mag niet meer zijn dan 50 procent van de hele tuin
  • Een overkapping mag niet worden gebruikt als woning, en ook niet als balkon of dakterras.

Hoe vraag je een vergunning aan?

Wanneer je een vergunning moet aanvragen zul je hiervoor naar de gemeente moeten. Je moet dan informatie geven over je plannen, en vaak moet je dan ook een tekening laten zien. De gemeente kijkt dan daarmee naar het bestemmingsplan, het bouwbesluit, de lokale bouwverordening en de redelijke eisen van welstand. Ook mogen andere belanghebbenden, wat in dit geval vaak de buren zijn, bezwaar tegen je plannen indienen. Over het algemeen zal een vergunningsaanvraag enkele weken in beslag nemen, met een maximum van 6 weken. Dit hangt van meerdere factoren af, hou hier dus altijd rekening mee.